Flatbreen i Fjærland
Vidergående brekurs
Bre og fjell klassa ved Nordfjord Folkehøgskule drog på tur til Flatbrehytta, like ved Flatbreen i Fjærland. I løpet av 4 dagar med til dels guffent vær, lærer me mykje om både blåisvandring, isklatring og ferdsel på snødekt bre
Av Thomas André T. Sveri 10.12.2001
Flatbrehytta

I grått vær og lett duskregn bar det av sted. Vi stod i bunnen av Fjærland og høyt der oppe over oss raget fjellene. Turen vår skulle gå til Flatbrehytta.  
Flatbrehytta ligger på ca 1000 mho og vi stod nå så vidt over havet. Vi hadde en tung  tur foran oss med utstyr for 5 dager. Etter en tung tur stod vi endelig der, høyt oppe over dalen og skuet 1000 meter ut i intet før øynene traff bunnen. 
 

På breen 

Allerede første dag benyttet vi i blåisen for å øve på redning. Det var fint å repetere det vi hadde lært før. Flatbreen bød på mange utfordringer med sine stor sprekker og høye istårn.  
  

Snødekt bre
 
Dagen etter bar det av sted for og finne snø. Vi skule lære og bevege oss i bratt snø. I tillegg skulle vi lære og orientere på bre. Det viste seg at det var lite snø på breen grunet lite snø i vinter. Så vi måtte nøye oss med orienteringen. Dette viste seg og bli utfordrene nok da regnet som fallt økte på og vinden tiltok i styrke. I tillegg kom tåka sigende. Man skulle tru vi hadde en reel situasjon der orienteringen var yterst nødvendig. Så bar det av sted ut i tåke havet i fire ulike grupper. Etter kun kort tid uten og komme noen vei på grunn av mye sprekker, fant vi ut at forholdene var for kritiske. Dette grunnet at enkelte i taulagene begynte og vise tegn på hypotermia (generell nedkjøling) Dette kan være meget alvorlig viss vi ikke fikk snudd utviklingen. Vi bestemte oss derfor for og returnere til hytta.  Nedbørsrekord
 

De andre dagen brukte vi i blå isen nærmer hytta da være fortsatte og nye nedbørsrekorder ble satt i områdene rundt (i alle fall i følge nyhetene på radioen.) På isen klatret vi, forserte vanskelig is og diverse andre aktiviteter.

 Vi vandra også rundt i små taulag og og lekte oss i isen.  
Fredagen vasket vi ut av hytta og satte utfor lia for og "trille" ned til Fjærland og ta en vel fortent høstferie fra skolen.

Relatert til artikkelen
Album
Brekurs på Flatbreen
39 bilder
[02.10.2001 - 05.10.2001]
Vis albumFlatbrehytta ved Flatbreen

Utsikt ut over Fjærlandsfjorden
©2001-2004 Breogfjellsport.no