Noen kan falle
Øvelse i breredning
For å få meir erfaring med ferdsel på snødekt bre, tok vi med oss breutstyret ut i snøen og simulerte ulike redningar. På Utviksfjellet fant vi fine skavlar som fungerte som "sprekker"
Av Thomas André T. Sveri 16.01.2002

Søndags morgen pakket vi opp bilen med dagstursekker, tauverk, snøankere, slynger og karabiner; vi skulle øve på redning på snødektbre. Siden det er langt opp til de fleste breene, fant vi ut at vi skule finne en skavl på fjellet, som kunne ilustrere forholdene på breen. Det blåste godt og regnet falt lett, da vi gikk ut av bilen på utviksfjellet. Som vanlig kunne ikke være stoppe oss når vi først var kommet oss av sted. 
Vi finner frem utstyr og forbreder oss til øvelsen


Øvelsen vi selv hadde fabrikert, gikk først ut på og lære oss å sette snøanker fester og deretter prøve ut dette i en simulert øvelse. Vi skulle også for første gang lage en 1/6 talje for og heise opp personen. Dette hadde vi kun lest om og tørrtrent med tau innendørs. 
Leif einar og Alexander heiser den "forulykede"(ragnar) på 1/6 talje.

Å sette snøankrene var vanskeligere enn vi trodde, men etter en stunds prøving og feiling, gikk det bedre. Etter en stund grupperte vi oss i en gruppe på 3, fro å illustrere en øvelse og to til og øve mer med snøankere, og samtidig få i seg lunch.  
Den simulerte øvelsen gikk forholdsvis greit til og være første gang. Selv etter å ha byttet, var ikke alt helt tilfredstillende, så det er tydeligvis lurt å få øvd enda mer før vi kan få bruk for kunnskapen. Det er nok viktig og si at vi hadde nok greid oss i en reel situasjon, men det tok for lang tid og få den faldne opp. Først og fremst på grunn av usikkerhet og bruk av ukjent teknikk.  
Vi lærte veldig mye av øvelsen og fant i tillegg ut en megde gode løsninger på problemer som kan oppstå.
Den "forulykede" er blit "reddet" op av "bresprekken"
Relatert til artikkelen
Album
Breredning
6 bilder
[13.01.2002 - 13.01.2002]
Vis album

Artiklar
Brekurs på Bødalsbreen [30.09.2001]


©2001-2004 Breogfjellsport.no