Vask og vedlikehold
For at et plag skal funger i henhold til lovte egenskaper må plaggene vaskes og vedlikeholdes. Tøyet må ofte impregneres eller strykes for og beholde sine egenskaper. Vedlikeholde er svært viktig for at livstiden til tøyet skal vare lengst mulig og at plagene skal funger optimalt.
Av Thomas André T. Sveri 05.02.2005

Vask og vedlikehold av bomull

Impregnering av bomull gjør ikke stoffet helt vanntett, men vannavstøtende. Dette er en fordel for å hindre stoffet i og trekke alt vann som eventuelt kommer i kontakt. Vask av bomull vasker ut impregnering, så plage bør reimpregeres etter hver vask.
 
Vask:
  • Produkter bør vaskes på vrangen. Bomull vil miste noe av sin farge etter mye bruk, dette er mest synlig på produkter med mørke farger, spesielt marineblå.
  • Bomull er lett å stryke
  • Kan vaskes på 40-60 grader
 
Impregnering:
Det er to hovedtyper impregnering flytende og spray impregnering.
Spray impregnering er vanskelig og foredele mens flytende er lette og fordele jevnt. Spray impregnering gjør plagene vannavisende på ytersiden og vil derfor ikke hindre ”puste” egenskapene i plaget. Flyten impregnering gjør stoffet vannavvisende på ytersiden og innsiden og kan hindre noe av plagets puste egenskaper.


Innhold
Bomull
     Bomull som ytterplagg?
     Vask og vedlikehold

Relatert til denne sida

©2001-2004 Breogfjellsport.no