Bomull som ytterplagg?
Her går vi nærmere inn på hvordan egner bomull seg som ytterplagg til friluftsbruk
Av Thomas André T. Sveri 05.02.2005

Det ideelle yterplagget er vindtett vanntett, pustende og slitesterkt.

Bomull som stoff i yter bekledning dekker 2-3 av disse kravene. Plaget er vindtett viss vevingen er tett og stoffets kvalitet er god. Bomull har absolutt de beste egenskapene som pustende plagg av alle stoffene som brukes i yterplagg. Stoffe er forholdsvis sliteserk og med en blanding av noe polyester i seg er stoffet meget sterkt. Det er meget lett og reparer og sy i bomull da stoffet ikke er vanntett og ikke kan punkteres.
Når  det gjelder bomulls vanntett het må det sies at tettvevd bomull kun er vannavisende til en viss gra. Impregnert bomull noe lenger en u-impregnert og bomull/polyester blanding mer vannavisende enn ren bomull
 
Ulike utsang om bomull samlet fra ulike friluftslivs bøker og  netteside:
 
”Bomull puster bedre enn alle andre stoffer brukt i yterbekledning, men den tar opp fuktighet raskere. Man kan også få bomulls blandinger som puster godt, og tørker hurtig.” (www.etojm.com)
 
”På vinter tur i fjellet er det fortsatt mange som sverger til den klassiske fjell anorakken i bomull- Noe som fungerer utmerket så lenge det ikke kommer mildvær med sludd og regn.”
(www.etjom.com
 
” Akkurat som oljeforbruke og oljeteknologien føre med seg naturøding, når det brukes til varme klær, vil vi få samme virkning om vi velger syntetfiber i vindtøyet. Bomullsduk er hensiktsmessig og varig. Det vindtette lage bør altså være av bomull.” (Nils Fårlund)
 
”I yterbekledning passer bomull godt”  ( Mytting og Bischoff)
 
”Bomull og mikrofiber slipper uforholdsmessig mye vann gjennom, og er mest aktuelt i tørt og kaldt vær. De er til gjengjeld meget aktuelle blant annet fordi de er mer komfortable enn de stive og støyende konkurrentene.” Lars Monsen
 
”Bomull puster svært bra og funger særdeles godt i kaldt vær. Et godt impregnert plagg i bomull tåler også en del fuktighet utenfra. Bomull er vanskeligere og tørke enn kunststoffplagg men lar seg utmerket godt frysetørre” (Mats D. Melbye)
 
Det som også er viktig og gjenta om bomull som er sagt og skrevet av de flest er at kvaliteten av bomullen er av stor betydning for vindtetthet, slitestyrke og vannavisning. Et plagg av dårlig kvalitet kan bli skjebnesvangert i sterk vind til fjells da du kan risiker at vinden blåser tvert mellom. De fleste av de store utstyrs fabrikantene bruker kun bomull av god kvalitet, men det er viktig og være oppmerksom på dette før en velger stoff.


Innhold
Bomull
     Bomull som ytterplagg?
     Vask og vedlikehold

Relatert til denne sida

©2001-2004 Breogfjellsport.no