Bomull vs. Gore-tex
Bomull eller Gore-tex en diskusjon uten ende. Her går vi inn på noen av forskjellene. I tillegg ser vi på hvor miljøvennlige disse stoffene er.
Av Thomas André T. Sveri 05.02.2005

Bomull eller Gore-tex en diskusjon uten ende

Det har i mange år pågått store diskusjoner i friluftsmiljør om hvilke stoffer man  bør velge i yterbekledningen sin. Mange sverger i dag til bomull. Den gamle gode som man alltid har kjent til. Dette er trygt og godt og gir en føles av og ikke ta feil for man vet hva dette stoffet står for. Andre biter på reklamen og kjøper ”det beste” uten og tenke på sitt bruksområde og hva de egentlig trenger. Selv har jeg prøvd mange ulike stoffer og plagg i Gore-tex og  bomull. Jeg vil nå dele mine erfaringer og diskutere litt rund hva stoffene egentlig er gode for.
 
 Jeg var mange år selv en stor fan av Gore-tex. Og jeg ser mange fordeler og ulemper i dette nye kunststoffet. En av de mange fordele jeg selv har fått stor glede av er den raske tørke egenskapen. Du kan vade elver og plumpe ut bekker uten og bekymre deg for og være vått lenge. Opplevelsen av vanntetthet har vært delt, som jakke har jeg hold meg nonlunde tørr. men som bukse syntes jeg vannet blir tykket gjennom og på en eller annen måtte gnid inn i stoffet, som også Per Ulrich Kristiansen sier i sin uttalelse om Gore-tex
 
At Gore-tex puster kan jeg si at jeg har lagt lite merke til. Jeg svetter selv mye og  blir på grunn av dette meget klam i Gore-tex tøyet. Lufting er derfor et must. I tilegg til å bli klam blir jeg varm og dermed enda mer svett. Sett opp i mot bomull se jeg Gore-tex som et ork i varmt vær under fysisk arbeide, men så er det dette med tørking og enkelheten med og kun ha et plagg i sekken. Stoffets porer blir også tette og iser i kaldt vær. Det opplevde jeg selv på Svalbard der plagget isete og ble meget kaldt. Selv mer jeg bomull er eneste løsningen. Da dette puster og gir slipp på fuktigheten.
 
Det er nok meget personlig hva folk synes om Gore-tex. Hvis vi skal ta hensyn til miljø vennligheten i stoffene tror jeg ut i fra det jeg nå ha funnet ut at man skal tenke seg om to ganger før man sier at Gore-tex er så miljøskaddlig og bomull er så miljøriktig fordi det er et naturstoff. Det er nemlig flere sider inne i bilde enn naturstoff eller ikke! Så hva man velger å kjøpe eller lage tøy av må bli en henspeiling av hva du er ute etter til dit bruk og dit friluftsliv og din kropp.
 
Prisen er også en stor forskjell. På butikk kjøpte klær er prisen på Gore-tex 2-4 ganger så høy som på et bomulls plag så man kan jo spørre seg om det er vert det. En sammenligning er jo ikke helt korrekt uten at du  også tenker på at du må ha et vanitet lag av et eller annet slag uten på, og det vill koste fra en 400 kroner og oppover for et sett. Allikevel er prisen på Gore-tex høy og det er mye på grunn av merker og popularitet. Det er nemlig en kunstig høy pris sett i forhold til produksjonskostnader.
 


Innhold
Bomull vs. Gore-tex
     Miljøvennlig
     Egenproduksjon

Relatert til denne sida

©2001-2004 Breogfjellsport.no