Gore-tex som ytterplagg?
Her går vi nærmere inn på hvordan egner bomull seg som ytterplagg til friluftsbruk
Av Thomas André T. Sveri 05.02.2005

Det ideelle yterplagget er vindtett vanntett, pustende og slitesterkt

Dette mener noen av produsentene at de har oppnådd for eksempel: Gore company. Mange bruker motstrider dette og hevder at, et plagg som er 100 prosent vanntett, ikke vil være pustende og omvent. De plagene som hevder dette er Gore-tex, Dermizaks, Hellytech, tripelpoint osv… Disse stoffene kan av mange ulike brukere få medhold på mange av sine egenskaper: De er vindtette og vannavisende og tørker raskt, men i følge ulike bruker og erfaringer jeg har samlet inn hevder mange at Gore-tex ikke har de egenskapene produsenten lover ( se fakta om Gore-tex) Så hva mener egentlig folk om Gore-tex og dets puste egenskaper og vanntetthet. Holder reklamen det de lover?
 
Ulike utsang om Gore-tex  samlet fra ulike friluftslivs bøker og  netteside:
 ”Et plagg som er 100 prosent vanntett, ikke vil være pustende og omvent Disse allværsplaggene som skryter av  og  inneha alle disse funksjonene, slik som for eksempel Gore-tex. Er likevel for de fleste det beste alternativet. De er vindtette, de holder fuktighet brukbart ute, de puster noe og er som regel temmelig slitesterke” (www.etjom.com)
 
” Fordelen med Gore-tex eller også trippel-point er at det er vanntett og pustende. Dette er derimot en sannhet med modifikasjoner. Gore-tex er ikke vanntett men er tørr, og skal du noe som er 100 prosent pustene bør du gå naken” (www.fjellogfiske.no)
 
”Kunstfiber laminert med Gore-tex har blitt en sterk konkurrent til bomull i vindtøyet” 
”Ulempen med Gore-tex som regntøy er i våt snø, høyt voksende vått gress, høyt kratt eller tett skog. Da presses nemlig vann gjennom og du blir våt alikevell.” (Per Ulrich Kristiansen)
 
” Jeg blir våt til skinnet i Gore-tex, enten plaget er sydd av Norrøna, Beghause, Missing Link, Fjellreven, Jeg blir akkurat like våt og enda mer klam i trippel-point elle Hely tech. Jeg blir enda våtere i samtlige typer bomull og mikrofibere jeg her prøvd. Jeg har kort sagt ikke funnet noe plagg som holder meg tørr, annet en ved lavere fysisk aktivitet:” (Lars Monsen)
 
” Reklamene sier at disse puster, men dette er ikke riktig. Det er alltid snakk om en grad av vann gjennomtrengning i forhold til pusteegenskaper. Blir disse materialene våte nok, trenger vann igjennom” (Mats M. Melbye)
 
”Pustevnen er i midlertidig begrenset, og ved stor aktivitet risikerer du kondens. Derfor må du sørge for god ventilering og lufting” (Mytting og Bischoff)
 
”Ved –10 til –15 grader celsius, avhengige av aktivitetsnivå og tøy under, iser de på innsiden. Plaggene blir stive helt tette og verken særlig hensiktsmessig eller komfortable lenger”
 
På enkelte punkter ser de allikevel ut til at mange er enig med de lovende reklamene og det er når det gjelder Gore-tex stoffet sin slitestyrke mot ytere påvirkninger. Da tenker jeg ikke på vanntetthet men slitasje under bruk. Andre fordeler som blir fremhevet er at stoffet tørker fortere enn for eksempel bomull. Gore-tex er også 100% vindtett noe som er en stor fordel viss uvære skulle bryte løs.
En ulempe i forhold til slitestyrke er nevnt i flere artikler og evalueringer av stoffene og dette er at Gore-tex etter en del bruk slittes og vann trenger lettere i mellom sømmer og teipinger slites. Og etter en tids bruk vil også plaggets laminering rykke opp i sine oppinlige tre lag ( Nils Fårlund) og plagget lekke betraktelig mer en nytt. Gore-tex kan også få hull og rifter og for og få disse tetter er dette nok mer jobb enn og lappe andre ytterplagg i ikke vanntette stoffer da sømmen må teipes eventuelt limes for og bli vanntett. 


Innhold
Gore-tex
     Gore-tex som ytterplagg?
     Vask og vedlikehold

Relatert til denne sida

©2001-2004 Breogfjellsport.no