Reisebrev fra Tyin

13.02.2006 23:06

Det var altså den 8.februar eg la ut frå Finse etter eit kjemegodt opphold der.

Vèret var ikkje kjempebra, grått og ein kald, frisk bris. Det var ikkje så mange som var ute på ski denne dagen, men eg traff på eit ektepar med ein unge i pulken. Dei gjekk den kvista rundløypa om Klemsbu. Eg gjekk også i denne kvista løypa, men motsatt veg fordi eg hadde tenkt meg mot Raggsteindalen over Kyrkjedøri. At eg nok heller burde ha gått via Omsbreen til Geiterygghytta og vidare derfrå er ein annan sak. Eg kom eg iallefall opp ei rotete fjellside med mange skrentar og litt nedover dalføret slik at eg var godt skjerma viss det skulle blåse opp. Dagen etterpå fortsatte eg mot Raggsteindalen og kunne med glede sjå at deler av ruta var merka med gamle trepålar. Dette gjorde det litt enklare fordi kartet eg hadde kun hadde ruta vagt innteikna. Det hjalp heller ikkje at målestokken var 1:100.000. Nedkjøringa i Raggsteindalen var fin og føret passa bra; 5 cm nysnø og lite vindblåste skavlar.

Over Strandavatnet gjekk eg delvis i snøscooterspor, men måtte etter kvar tråkke spor sjølv. Bakken som, venta var på 400 høgdemeter og den var rimeleg bratt og tung. Kom godt over halvegs og fann ein fin stad til teltet. Måneskinnet var heilt utruleg, sjølv om det ikkje var fullmåne akkuratt. Utsikten til Hallingskarvet og dei andre fjella var fantastisk. Det var nesten ingen vind, men kjøleg vart det om natta.

Mot Djup gjekk det ganske greit, men ikkje så raskt. Etter å ha kjørt ned ein del høgdemeter igjen, så venta ein ny lang bakke oppover mot Bjordalsbu. Kom meg opp til ca 1450 moh, for så å fortsetta opp til 1620 moh dagen etterpå. Dette trur eg er daet høgste punktet eg kjem innom, forutan evetuelle toppturar.

Det siste stykket mot Bjordalsbu var det gode spor og eg tok lunsjen i hytteveggen. Herfrå burde eg ha gått til Eldravatnet ved rv 52, men eg fortsatte mot Breistølen. Her var det også fine spor, så den turen gjekk raskt unna. Det var imiddlertid ganske tungt oppover frå Breistølen og eg kom ikkje langt før eg måtte slå opp teltet. På mobilsvararen venta ein hyggeleg melding frå Jan Roar Førre, som også er ute å går Norge på langs. Han var på ei hytte opp av Sulitjelma og venta på at skredfaren skulle avta, slik at han kunne gå vidare. Vi slo av ein prat ein halvtimes tid. Eg satt i teltet, han satt på ei hytte, begge undervegs på våre Norge på langs turar. Eg fekk mange tips og råd om ruta vidare, så takk for det. Etappen mot Sulebu var drøy. Det visste eg forsåvidt frå tidlegare også, sjølv om eg då har gått motsatt veg. Det var også ikkje like lett å finne ei rute oppover, men eg huska stort sett kvar ein måtte passe seg litt. Nedkjøringa frå Suleskaret er bratt øvst, men den gjekk veldig greit og her var det også litt spor. Veldig flatt lys og noko redusert sikt var det på turen over skaret. Godt at skrefaren ikkje var så altfor stor, havna opp i ei litt bratt side like før skaret. På Sulebu var det framleis ein lunk i hytta og eg fyrte opp i omnen. Etter ein liten time kom det nokon brakande inn døra. Det var Rolf Erik Poppe og Magnus Frøysok som også går Norge på langs. Dei hadde gått frå Bjordalsbu via Eldravatn og var rimeleg glade for å koma fram til hytta. Rolf Erik virka ikkje til å vera heilt i form, så dei var ikkje sikre på kva dei skulle dagen etter. I løpet av kvelden såg vi litt på oversiktskart og fann ut at den mest fornuftige ruta mot Kvam gjekk ned langs rv 255 mot Vinstra, istaden for å kave seg over eit fjell. Så no er det alstå planen, får bare håpe at det er greit med snø i området slik at eg kjem fram med pulken. Idag rann eg ned til Tyinkrysset og det var strålande sol og kjempeforhold. Etter nokre timar på Tyinkrysset fjellstove og ein tur nedom butikken, gjekk eg vidare langs vegen mot Tyin. Neste reisebrev kjem frå Kvam om ca 5-6 dagar.

Utstyrsmessig har det meste fungert, men eg fann ut at eg treg tjukkare fingerhanskar når det er kaldt. Det var rimeleg kjøleg eit par kveldar eg satte opp teltet, så det tregs absolutt. Mine gamle langfeller sit rimeleg dårleg på skia, så det blir mykje bruk av sportstape. Har gitt Thomas i oppdrag å skaffe nye. Ellers så har den eine Outdoordesings-gamasjen delvis fått delaminert gore-tex membranen. Det spelar ikkje så stor rolle akkurat no, den fungerer like bra. Den midlertidige forsterkinga av draget på pulken fungerte utmerka. No har eg bytta ut den delen som nesten var brukken av. om nemnt i anna posting, så må også wire´n skiftast ut.

På denne etapen: 4 netter i telt, 1 natt på hytte.

Det var alt herfrå. Video kjem ikkje før eg er i Kvam, men då blir det for heile perioden. Bilde i bildegalleriet er sendt og vil dukka opp om nokre dagar.

(det siste bildet her er av månen)

2 kommentarar til “Reisebrev fra Tyin”

  1. Torunn Reistad Skurtveit

    February 14th, 2006 12:14

    Hei Ragnar!

    Det er kjempespennende å følge med deg her på nettet - litt av en tur du er ute på! Er stolt av å ha et så tøft søskenbarn! Både selve turen og kommunikasjonen din er jo helt proff! Mange flotte bilder å se også, den norske fjellheimen er nok litt av en opplevelse. Vi vil ønske deg lykke til videre, følger med deg!
    Her i Bergen har vi sur og våt vinter som vanlig… kunne godt tenkt oss litt skiføre!
    Klemmer fra Torunn + Arild, Jakob og Dina

  2. Steinar

    February 13th, 2006 23:56

    Ble mektig imponert igjen, Ragnar! Du har sans for det gode motiv. Fjellheimen er sannelig majestetisk. “Suger inn de mektige tinder som omgir meg på alle kanter. Ennå er natten ung. Ser etter stjernestøv på ravnsvart silkebunn. Finner ikke ord som kan lose meg gjennom stjernetåken. Snart stiger månen opp på trinnet over meg. Taus, men talende. Foran øynene mine tennes stjernene i en evig vinternatt.”

Legg til ein kommentar

You must be logged in to post a comment.

Tilfeldig valgt bilde

IMGP2014.JPG

IMGP2014.JPG

Date: 06.05.2006

Nyeste album

Etappe14-15 Maze-Skaidi-Nordkapp

Etappe14-15 Maze-Skaidi-Nordkapp

Date: 15.05.2006