I sjølvbygde eskimo kajakkar
Padletur inn Lysefjorden
I den mektige Lysefjorden i Rogaland, padla vi i sjølvbygde kajakkar. Ferden gjekk under preikestolen og den 1000meter lodrette Kjeragveggen. I fint solskinn og med godt mot, la vi i veg frå Oanes lørdag formiddag. Målet var Lysebotn 4 mil inn i fjorden
Av Ragnar Fjeld 12.07.2002

5 tidlegare Nordfjord Folkehøgskule elevar, bestemte seg for å padle Lysefjorden i kajakk. Fredag kveld ankom Harald, Gunhild, Tommy og Ragnar Oanes og overnatta under halvtaket til venteskuret. Laurdag morgon kom også Anne Marte. Etter endel pakking, var vi i ti-tida klar til padleturen.I 4 Flotte, sjølvbygde, kajakker i tillegg til ein Hasle Explorer kajakk, la vi iveg innover. Det var bare små krusningar på  sjøen og sola skein. Vi koste oss skikkeleg i den grønfarga fjorden. Turistferga passerte oss og vi lekte oss i dønningane. 


Under Preikestolen

Vi tok oss god tid til å padle innom artige plasser langs fjorden. Vi var bl.a innom den kjente fantahola. Det var kult å sitte i ein kajakk, på sjøoverflata, å padla så nær inntill stupbratte fjell. Vidare følgte vi nordaustsida av fjorden innover. 597meter over oss fekk vi øye på Preikestolen. Høgt der oppe kunne vi skimte folk som kikka over kanten. 
Vi traff etter kvart ei gruppe med engelsktalande folk, busatt i Stavanger, som tok den same turen som oss. Dei blei ganske fasinert av kajakkane våre. Ikkje så rart med tanke på dei farkostane dei padla i; store og solide plastkajakker med ror og masse fancy utstyr. Det blei til at vi padla i lag ei stund  
Fin foss

Ved Hengjane kasta det seg ein mektig foss ned i fjorden. Denne er uberørt av all vankraftutbygging og var temmelig stor i det vi passerte nokon få meter i frå. Harald våga seg nesten inn i fossen. Det var kult å sjå denne mektige fossen som, i solskinnet, kasta seg med voldsom kraft ut i fjorden     
 

Fantahåla

Etter ei lang padleøkt, var det klar for lang lunsjpause. Ved Bratteli kom vi oss til slutt i land, etter mykje strev. Ikkje lett å gå inntill når det er bølger og skarpe steinar. Tommy og Gunhild gjorde stor lykke med den innkjøpte maten; grovbørd med Nugatti! Etter "lunsjkvilen", bar det av sted mot Sognesand. Dette var endestasjon for Anne Marte. Vi andre padla ut på fjorden igjen og målet for kvelden var Flørli. Både bølgene og vinden hadde auka markert dei siste timane, men kryssinga av fjorden gjekk heilt greit. På Flørli traff vi på 2 unge kajakkpadlarar som hadde padla inn frå Stavanger dagen før. Vistnok skulle dei vera på tur i 14 dager til! Dei hadde nettopp returnert frå toppen av den 4444trinns lange tretrappa. Etter ein god middag, tok vi også ein tur i denne lange trappa. Skikkeleg tøft å gå i ei så lang trapp. Etter ca 700 trinn, tok vi av og avla turisthytta eit besøk. Det skulle vist vera masse folk der denne helga, men dei var vist ute på eit eller anna.   
  

I det vi rusla nedover i den fraflytta, men idylliske, bygda, starta det å regne. Heldigvis klarte vi å berge mesteparten av det som var hengt opp til tørk. Vi tok kvelden ganske tidlig, sidan vi måtte avgårde tidleg neste morgon. Frokosten blei inntatt i fjæresteinane og dagen såg herlig ut. Innover fjorden hadde vi medvind og litt motstrøm. Våre engelske vennar traff vi  etter ei lita stund. Dei hadde vist overnatta ved Håhelleren. 
  
Frå Flørli og innover, blei fjorden bare meir og meir mektig. I våre små kajakker, passerte vi under den utrulege Kjeragveggen. Tenk å stå på toppen det å fly utover! 

  

Sjamørettapen gjekk frå Geitaneset, under Kjerag, og dei siste kilometrane inn fjorden. I Lysebotn blei vi møtt av mange skuelystne tyske turistar. Etter å ha kome vell på land, tok vi turen innom Lysebotn camping og feira turen med ein stor is. Etter ein time, kom ferga og vi fekk både våre og den engelske gruppas kajakker ombord. Med det same vi la ut, letta også eit helikopter med basehopparar. I det ferga hadde kome inn "i posisjon", som skipperenen så fint forklatret, kasta dei seg utfor. Ein liten prikk der oppe som fall i stor hastighet før dei fargerike fallskjermane opna seg. Utruleg spanande å sjå på. Heldigvis gjekk alt bra denne gongen... 
  
Vi hadde ein utruleg fin tur innover fjorden og trossa bølger, strøm, og vind. Ingen velt eller andre ubehagelege opplevingar. Turen kan anbefalast for alle, spesielt i egenbygd kajakk! 
  
Takk til Tommy, Gunhild, Harald og Anne Marte for ein kul tur! 

Relatert til artikkelen
Album
Lysefjorden i Kajakk
31 bilder
[29.06.2002 - 30.06.2002]
Vis album
Album
Basehopping Kjerag
11 bilder
[30.06.2002 - ]
Vis album

Artiklar
Kjerag i Lysefjorden [17.06.2002]
©2001-2004 Breogfjellsport.no