Bli med
På eventyr under Longyearbreen!
En utrolig vandring gjennom trange ganger, ned høye fall, forbi enorme mengder iskrystaller en aldri har sett maken til og fargene ikke minst fargene. Dette er ikke en tur for de klaustrofobiske eller høyderedde, men her kan alle ta del i eventyret under Longyearbreen. Bli med da vel!
Av Leif Einar Støvern 06.05.2004

Har du noen gang vandret i smeltevannskanalen under en isbre? Det tviler jeg på, for dette er kun mulig noen ytterst få plasser i verden. En av plassene dette er mulig er på Svalbard. Grunnen til det er den lave snittemperaturen og den konstante permafrosten. Likevel er dette kun mulig i vinterhalvåret, eller den delen av året hvor det ikke smelter fra breen….

 

 

Derfor bestemte vi oss fem stykker for å ta turen før det ble for seint på året. Vi utstyrte oss med stegjern, isøkser, hjelm, hodelykt, tau, skruer osv. og la i vei. Det ble en utrolig spennende og morsom reise gjennom breens indre, totalt forskjellig fra det å vandre i blåisen på breens overflate. Her var det nemlig mørkt og trangt, temperaturen var konstant og været på utsiden betydde ingen ting for opplevelsen.

 

På vår vei innover og nedover i breen passerte vi trange passasjer hvor vi måtte åle oss frem på magen, andre plasser var det store rom eller haller hvor taket og veggene var dekket av store mengder iskrystaller i all verdens størrelser og former. Lenger inn møtte vi et fall på fire meter og et på nærmere 12 meter, hvor det ble fri rappell ut i mørket. For en følelse som førstemann! Veien tilbake var den samme, så det ble isklatring opp 12 meters fallet og sikring med tau på et annet sted før det ble kråling og kravling til vi så lyset etter 7-8timer . Klokka var nå 02.30 og det var like lyst som da vi gikk inn. Vi spente derfor på oss skiene og suste telemark på varrierende føre til bake til Longyearbyen. Hva mer enn isklatring, grottevandring, telemark og midnattsol kan en forvente av en og samme tur? Bare 40-50 minutter fra sin egen dør! Nei Svalbard er en herlig plass!  

 

 

 

Bilder i stort format:

 

Relatert til artikkelen
Album
Longyearbreen-Isgrotta
5 bilder
[28.04.2004 - 25.05.2004]
Vis album


©2001-2004 Breogfjellsport.no