På tur etter røya
Isfiske på nyskapt is
Tidlig i sesongen når isen akkurat har lagt seg på vannet. Er tiden for og prøve årets første isfiske. I november kan røye bite være godt, på den betingelsen at du kjenner vannet og vet hvor røya gyter. Fangsten kan bli talrik om du borer hulle på rett sted og det hele kan bli mer spennende ved og ligg på isen og kikke ned på fisken som biter
Av Thomas André T. Sveri 15.11.2002

Jeg dro fra bø en sen fredags kveld jeg var på vei til ei hytte i Jondalen. Lørdagen var bestemt til røyefiske på et vann nedenfor Blefjell. Jeg ble skuffet da jeg fikk høre at store deler av vannet ikke var fryst deriblant gyteområdene. Men vi viste råd og etter litt diskusjon fant vi ut at vi heller skulle satse på ørret fiske og  abbor på et annet vann vi kjente godt fra tidligere.    

I snøværet dagen etter tråket vi ut på den 10 cm tykke stålisen. Snødrevet lå tett i luften og temperaturen var på rundt –3. Etter og ha boret en 20 hul på kjente steder begynte vi og fiske. Bedre og bore mange med en gang når isen er tynn og borelyden spres.   
    

Kameraten mine har ikke før senket sena med mormyrska og magoten når første fisken hales i land. En passe stor abbor. Det går en 10 minutter og alle haler oppet utall abbor opp på isen. Så plutselig jubler det bak meg. Den første ørreten er landet. En liten fin steikeørret. Vannet har ikke de største ørreten men for oss gjør ikke det noe det er naturopplevelsen gleden og bålkosen utover kvelden som lokker oss. Ikke minst den sosiale stunden med svartkjelen, grillede brødskiver, bålet og historien fra tidligere turer lokker oss ut.    

I løpet dagen ligger et ukjent antall abbor på isen og 3 ørreter. Vi her brent en stor mengde ved og fortært mange sot brødskiver og 2 store kjeler kaffe. Fornøyde vender vi nesen mot hytt for en bedre middag.   

    

Dagen etter vakner vi til 20 cm nysnø og –8. Vi steker abbor og ørreten i panna og leger planer for dagen over frokostbordet. Vi bestemmer oss for og prøve røya i hula de andre fora torsdagen. Vi drar på oss genser og stilongser ingen vits i og fryse mer enn nødvendig. Isen på røye vannet er speilblank med et  tynt lag av hvit snø som føyker over i sola. Vi sitter med hetten og fisker men ikke et napp er og kjenn. Det blir få napp denne dagen. Men kaffe bålet og praten går livlig i et par timer før vi igjen prøver oss på isen i skumringa. Ikke et napp. Så  pakker vi likegodt sammen i varmen fra bålet og begynner turen over isen og veien hjem etter en helg med fiske og sosial bålkos

Relatert til artikkelen

©2001-2004 Breogfjellsport.no