Varierende vær på vei til Tromsdalstind
Topptur på Tromsdalstind
Andre helg etter jeg flyttet hit til Tromsø ble det arrangert tur til Tromsdalstind, og selvfølgelig ble jeg med! En utrolig fin tur, som beskriver værforandringene her i nord. Forandringer jeg aldri har opplevd annet enn på høyfjellet....
Av Leif Einar Støvern 01.10.2002

Det hele startet med at en hel gjeng med studenter møttes kl. 12.00 ved Ishavskatedralen i strålende solskinn fra nærmest skyfri himmel. De fleste hadde lett og luftig turtøy, noen til og med shorts.Turen gikk på vei innover Tromsdalen, etter en times gange tok vi av veien og fortsatte oppover stien som er sommerruta til "tinden". I starten var det kupert og fjellbjørkeskog, men i det vi passerte 200moh. forsvant skogen og terrenget ble goldere og brattere. På rundt 7000moh. satte vi oss ned og spiste lunch, nå var det blitt kaldere og fleecen måtte frem fra sekken for ikke å fryse.


Etter lunch var det tid for å ta fatt på den kraftige mota opp mot fortoppen, vel oppe var det tid for en pust i bakken, utsikten var heller ikkke til å kimse av. Mens vi satt her og nøt utsikten økte vinden i styrke og et kraftig skysystem kom drivende.

En del av oss bestemte oss for å raska på mot toppen, for klokka begynnte å bli langt på dag. Vi fulgte ryggen oppover mot topen, enkelte steder med rimlig luftige punkter hvor det ville blitt buklanding på breen mange meter under. Vel oppe på toppen var utsikten svært redusert på grunn av skyer og dis. Vi skrev i boka og tok oss en pust i bakken, ettstykke unna så vi ei kraftig skur komme vår vei. Det ble sagt "Den kommer ikke denna veien, den skrår inn dalen bak der! " Neimen om den gjore, for fem minutter etter vi hadde starta nedturensatte det inn ett kraftig regnskyll, som vedvarte helt til vi var vel tilbake til Ishavskatedralen. Så takke meg til med ekstra tøy i sekken, jeg syntes synd på dem med shorts!

Denne turen syntes jeg beskriver værforandringen her i Tromsø godt. Selv om du våkner opp om morgenen til sol å fint vær kan de være full snøstorm bare minutter seinere. Snø, sludd, regn og sol er helt vanlige ellementer i været en vanlig høstdagi Tromsø. Og for ikke å snakke om vind, blåser gjør det støtt! Dette fører også til at værforandringene skjer like fort her som på høyfjellet.
Ingenting er som Tromsøværet!!
Relatert til artikkelen

©2001-2004 Breogfjellsport.no