Test av primus
Primus Himalaya Multifuel
Primus Himalaya Multifuel, en moderne multifuel brenner som tar de fleste typer brennstoff utenom diesel. Vi har oppsummert dens egenskaper og testet den
Av Thomas André T. Sveri 31.01.2002
Primus Himalaya Multifuel

En moderne multifuel brenner som tar de fleste typer brennstoff utenom diesel. Apperatet kan også brukes med gass (bokser med skruventil). Brenneren bruker en brennstofflaske som trykktank. En enkel og grei brenner med god effekt. Den har to ulike dyser til forskjelig brennstoff. Effekten er upåklagelig og ligger på ca3000 W. Det blir også levert seperat vindskjerm til apparatet. Noe ujevn på svak varme.


Foto: www.primus.se


+
Meget lett i vekt (Ca 0,6 kg + repset) 
Kan bruke gass som altenativ til flytende brennstoff. (Du oppnår høy effekt og slipper forvarming) Ps: Gass funger kun tilfredstilende i pluss grader. 
Lett og skaffe brennstoff. 
Få deler som kan gå i stykker. 
Enkel betening ved bruk av gass. 
 
-
Brenner noe ujevt i forhold til trykk på tanken (Egner seg derfor ikke fult så bra til fyring i telt) 
Brenner ikke bra på lav varme
Primusen blir ikke alltid varm nok etter forvarming, med "oppstøt" som resultat.
Kan bli tett i enkelte steder i rør og ventiler. 
Dyre reservedeler 
Vinskjerm medfølger ikke,men må kjøpes som ekstra utstyr.
Enkelte serier har hatt en del feil. 
 

Erfaring: 

En meget god primus når vekt er viktig. Har erfart at det er viktig og rense flasken som brukes som tank. Da mye møkk i denne kan føre til tette slanger noe som kan føre til store problemer. Primusen er meget enkel og letvinn i bruk på gass når tempraturen tilater bruk av dette. Etter min mening brenner apparatet meget bra på parafin. Ved bruk av bensin anbefaler jeg renset bensin i forhold til bil bensin, da denne soter mye og kan føre til at aperate tetter seg.Fordelen med bensin er at den krever lite forvarming sett i forhold til parafin. Uansett er dette primusen jeg oftest putter i sekken sommer, Høst og vår. Hovedsaklig på grund av vekt, men også på grund av dens enkelhet. Jeg er veldig glad i å bruke gass sommerstid da dette ikke krever forvarming og gir en meget høy effekt. 

(Denne modellen er på veg ut. Primus har lansert en ny, tilsvarende brenner under navnet Omnifuel. Denne gjør det svært bra i flere tester)
 
Relatert til artikkelen
Artiklar
Optimus 111c/111 [31.01.2002]


©2001-2004 Breogfjellsport.no