Bomull er i sin naturform hår på bomullsplantens frø. Denne planten stammer opprinnelig fra India. Her er den bevisst blitt plantet i over 5000 år på grunn av sine egenskaper som tekstilfiber. Kvaliteten på bomullen blir innvirket av vekstvilkårene for bomull de ulike stedene den dyrkes, og får sine navn og kvalitets merke ut i fra dette.
For eksempel : Sea Island – Som er verdens beste bomull med sin fibere på opptil 5 cm.
Den europeiske bomullindustriens sentrum er i Manchester i England. Her startet man tilvirkningen av bomullstøy allerede på 1300-tallet. I USA kom først bomullsproduksjonen i gang på 1700-tallet, og den kom først i stor produksjon når en amerikaner oppfant en maskin til å skille frø fra hårene som skal bli til tekstiler.
I dag er USA verdens største produsent av bomull, og på verdensbasis produseres det ca 12 millioner tonn bomull. Andre store og viktige produsenter av bomull er: Russland, Kina, Egypt og Brasil
Av bomull kunne man tilvirke tøy av alle salg, alt fra arbeidstøy til elegante kledninger, og div tekstiler som gardiner, håndkler og duker. Bomullsfibrene som er både billige og lette og spinne manuelt, består størstedelen av cellulose og inneholder i tillegg noe voks og fett. På grunn av sin spiralbygde oppbygning er bomull en meget sterkt fiber, og på grunn av den ujevne overflaten sitter de godt mot hverandre. I tillegg blir bomull 25 % sterkere når den blir våt. Det gjør at bomullen er lett å spinne sammen, og oppnår en utrolig styrke og motstand mot slitasje ved vask. Fiberen har også stor motstandskraft mot varme, noe man har utnyttet i produksjon av sikkert arbeidstøy.
Til friluftsliv er tettvevd bomull blitt brukt i årtier som et yterplagg mot vind og vær.
Bomull er ikke vanntett, men med sin slitestyrke og pustende egenskaper, gir det en lun og behaglig følelse. Mange hevder at det ikke er andre stoffer som puster så godt som bomull, og samtidig er vindtette.
For å gjøre bomull mer vanntett, har man impregnert bomullen slik at plagget blir vannavstøtende. Ofte blander man også inn kunststoffet polyester for å få en enda høyere slitestyrke, og et mer vannavvisende plagg, samtidig som man beholder bomullens pustende egenskaper. Likevel er ikke bomull noe vanntett plagg, men kan være ganske vannavvisende.
Til bruk i friluftsliv er det også viktig at bomullen er av meget god kvalitet.