På tur i Arktis
Svalbard 2002
Rett etter påskeferien landet elevene på Longyearbyen lufthavn. Målet var og innta Arktis og legge ut på en 9 dagers skitur i det ugjestmilde kilmaet. Etter lange forbredelser og pakkking, var det for mange som en drøm og endelig være klar for og legge ut på turen
Av Thomas André T. Sveri 23.04.2002

Elevene ved Nordfjord folkekehøgskule hadde valget mellom ulike turer utenlands og innenlands. Blant disse valgte en gjeng elever og ta turen innenlands, men til arktiske strøk. Destinasjonen var Longyearbyen, Svalbard          

Sent Torsdag kveld landet elevene på flyplassen like ved Longyearbyen. 4 elever og en lærer ventet allerede etter og ha tilbrakt hele, eller deler av påskeferien på 78 grader nord. Blant annet meg selv. Etter noen timers søvn på Brakke 102, var det tid for og utforske Longyearbyen samtidig som pulken og utstyrtet skule gjøres klar for den arktiske ekspedisjonen.     

Lørdag formiddag bar det av sted. Elevene og lærene var delt i to grupper, en lang 9 dagers tur og en kortere tur  med andre aktiviteter i etterkant. Selv deltok jeg på den lange.  Begge turen ble en knall suksess. Og det fine været bidro til en naturopplevelse utenom det vanlige!             

9 dagers tur på Svalbard
          

                   Allikevel, etter all planlegging og alle forberedelser som ble gjort, hadde det fortsatt ikke gått opp for meg! Jeg var på Svalbard! Det helle var nesten litt uvirkelig . De siste månedene hadde jeg gledet meg og planlagt noe jeg så for meg og bli min livs største opplevelse til nå. Det hele var som en drøm, selv om jeg allerede hadde 4 dager på den arktiske øya lang der oppe i nord.        

                Det var deilig og sette av sted foran meg gled pulken til de andre kokelagene frem over den hvite snøen og mellom dem den ene etter den andre med store sekker og ansikter godt innpakket i forskjellige typer tøy.  Selv syntes jeg vindpusten  som iset om kinnene forfriskende og som en påminnelse om hva som lå i forkant. Jeg nøt synet av de andre mens jeg kjente pulken ryke seg veg gjennom snøen bak meg. Jeg tok stadige blikk bakover og så Longyearbyen og Nybyen stadig bli mindre bak oss etter hvert som bakene til Longyearbreen begynte og ta til. Bak på pulken lå geværet og duppet opp og ned etter som pulken gle opp og ned i den vindpakkete snøen. Dette var bare begynnelsen tenkte jeg og ruslet sakte videre 
           


Solnedgang over teltleiren i Istjørndalen


På ski ved Van Mijen-fjorden. Snøvær og dårlig sikt


3 dager senere står jeg og ser framfor meg, det er forholdsvis mildt. Blikket mitt letter etter noe og feste seg ved, men jeg finner ingen ting ikke en stein, ikke en åsrygg, ikke en forhøyning er å se. Alt rundt meg er hvitt. Tåka ligger tett og ved siden av meg står Mikael og diskuterer med livlig stemme, om hvilken kompasskurs vi skal legge videre ut i tåka. Vi har beveget oss på kompasskurs de siste 3 timene. Mikael har gått der fremme men jeg har ropt ut i intet ”høyre, Venstre, Nei ikke så Mye osv….”  Kroppen begynner og merke anstrengelsen, det å gå men ikke se noe, er en hard prøvelse både psykisk og fysisk. Så etter lunch må jeg senke flagget og be de andre på kokelaget om og ta over. Jeg karrer meg videre i bakkant av gruppa og håper at kilometrene vil gå ettersom jeg stadig setter den ene benet foran det andre. Når vi endelig finner ut at leien skal slås, puster jeg lettet ut. Jeg gleder meg virkelig til middag og en god vil i teltet.
 
                


Auredalen

To dager senere våkner vi til en nydelig dag. Dagens etappe er planlagt kort og med innslag av en topptur. Så etter den første bakken og en god hvil, setter vi på vei mot en toppen. Uten sekker og lette til sinns i det fine været. Skredfaren vurderes nøye underveis og med gode 40 cm nysnø på hardt underlag har selv ikke guidene våre sett bedre føre. Toppturen blir fantastisk. Først to fortopper deretter hovedtoppen og så silkeføre og store snøskyer. Det ble en fantastisk nedkjøring og en oppgiring av humøret som du skal lete lenge og vel etter.
 Nå i etterkant når jeg ser tilbake på turen til Svalbard , er det nok disse tre opplevelsene minne  først og fremst festet seg ved. Men alle de andre minnene og opplevelsene har gjort meg rikere til sinns og mer enn noen gang klar for nye og spenende utfordringer ute i naturen.


Glimt frå turen:

Relatert til artikkelen
Album
SvalbardTur 2002
57 bilder
[04.04.2002 - 15.04.2002]
Vis album
Album
Lysbilde: SvalbardTur 2002
26 bilder
[04.04.2002 - 15.04.2002]
Vis album

Artiklar
Svalbard-førebuingar [22.03.2002]
Svalbard påske [21.04.2002]
Blinkskudd: Svalbard [13.12.2004]
Blinkskudd: Teltleir [31.01.2005]Kveldstemning ved Grønfjorden

©2001-2004 Breogfjellsport.no